Selecteer een pagina

Online Serious Games: communiceren

Van offline naar online deel 2:
de communicatie platformen

De Corona-maatregelen voeden de noodzaak om je offline serious game of spelsimulatie online beschikbaar te maken. In een eerder artikel zijn de simulatieplatformen aan bod gekomen. Maar het gaat niet alleen om samen spelen, het gaat ook over de vertaling van offline naar online communicatie. En waarbij moet ik rekening houden t.a.v. het faciliteren van een dergelijke online oplossing? 

Deze post is gebaseerd op de presentatie die ik heb gegeven tijdens het online seminar ‘Impact Corona op Serious Gaming, we gaan online!’ van SAGANET op 5 november 2020 en Gamedidactiek 2021 op 19 januari 2021.

Online communicatie

Hoe we met elkaar communiceren is complex. We spreken vaak door elkaar, dynamisch van de een naar de ander, snel. Niet iedereen heeft het geduld om elkaar te laten uitpraten. Om netjes ieder op zijn of haar beurt laten praten, vraagt vaak om (bege)leiding. Daarnaast is 80% non verbaal. Op dit moment bieden de bestaande online oplossingen niet 100% van de mogelijkheden. De diverse groepscommunicatieoplossingen proberen ieder op hun eigen manier deze werkelijkheid tegemoet te komen.

De usual suspects

Inmiddels zijn veel van ons gewend te communiceren met de grote drie:

De keuze van een van de drie is afhankelijk van diverse factoren:

  • Prijs: Teams en Google Meet zijn gratis. Zoom alleen de eerste 40 minuten.
  • Privacy: In het kader van de AVG dienen organisaties vaak te kiezen voor Teams of Google Meet als daarvoor wordt betaald. Er kan dan gekozen worden voor servers in Europa of Nederland.
  • Mogelijkheden: alle drie hebben de mogelijkheid voor videobellen, chat en schermdelen. Naast deze veelgebruikte functies heeft elk platform eigen functies.
  • Usability: Hoe makkelijk kun je er mee werken? Teams is erg verwarrend wat betreft accounts en kanalen e.d. Vaak moet je ook nog eens eerst lid worden gemaakt van het team voordat je alle functionaliteiten krijgt. Anders blijf je een gast. Maar ook de gebruikersvriendelijkheid van de andere platformen laat wel eens te wensen over. Dan blijkt dat het bestuderen van de vele mogelijkheden in de instellingen de moeite waard is om de gebruikersvriendelijkheid op te schroeven.
  • In browser mogelijkheden: alle drie hebben naast een versie die je op je computer moet installeren ook ‘in browser’ versies. Soms niet voor Safari (Apple) en vaak met minder functionaliteiten dan de client versie. Dat geldt natuurlijk niet voor Google Meet. Daar is geen client versie van voor je computer. Het voordeel van het hebben van een webvariant is dat je minder afhankelijk bent van de IT policies en beperkingen van organisaties.
  • Maximaal aantal deelnemers: aan de gratis versies zitten vaak maxima van het aantal deelnemers. Inmiddels zijn die vrij hoog geworden, maar als je een groot publiek verwacht, dan moet je hier echt op letten.

Breakout rooms

Bij meer dan 5 deelnemers moeten deelnemers op hun beurt wachten voordat ze kunnen spreken. Door elkaar praten is al direct verwarrend. De bijeenkomst krijgt de vorm van een vergadering, waarbij een voorzitter essentieel is om de gesprekken in goede banen te leiden. Belangrijk bij die rol is om deelnemers die weinig tot niets zeggen te betrekken in de gesprekken.

 

Om vrijer te kunnen communiceren dien je een grotere groep op te splitsen in eenheden van maximaal 6 deelnemers. (Dezelfde grootte waarop de meeste escape rooms zijn gemaximaliseerd, trouwens). Hiervoor werk je met zogenaamde breakout rooms. Zoom heeft de meest eenvoudige implementatie hiervan. Bij Teams is het mogelijk om meerdere kanalen aan te maken. Met Meet maak je meerdere sessies aan en deel je de links.

Whiteboard

Sommige platformen zoals Zoom hebben ook een whiteboardfunctie om online samenwerken te bevorderen. Miro en Mural zijn toepassingen die hierin zijn gespecialiseerd. Deze kun je inzetten in de debriefing van een serious game.

Alternatieve platformen

Uiteraard zijn er nog meer communicatieplatvormen tot je beschikking dan de usual suspects. Denk aan Discord (populair onder gamers) die niet onder doet voor de eerder genoemden. Daarnaast heb je nog de chatapps, Skype, Slack, noem maar op.

Avatar in een digitale ruimte

Omdat de usual suspects toch wat afstandelijk aan kunnen voelen, hebben diverse aanbieders gezocht naar een oplossing om een meer natuurlijke, skeudomorphe oplossing te bieden. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de shooter en adventure games.

Na het inloggen kom je terecht in een twee of driedimensionale wereld. Je ziet elkaar als een avatar in die omgeving. Aandachtspunt bij deze communicatieplatformen is de grafische rekenkracht van iemands computer. Oude computers hebben veel moeite met het tonen van de beelden. Vaak werken deze oplossingen alleen op Chrome (en Chromium gebaseerde browsers zoals Brave) en Firefox.

Gratis (+ betaalde) platformen

Second Life

Communicatie: audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: nee
Max. deelnemers per sessie: ?

Deze klassieke virtuele omgeving uit 2003 is geschikt voor het houden van kleine bijeenkomsten. Voor grotere bijeenkomsten heb je een stevigere server nodig en daarvoor moet je betalen. Het aanmelden, avatar maken en vinden van de juiste omgeving is ingewikkelder dan de overige gemelde platformen. Maar dan krijg je wel een hele rijke omgeving ervoor terug. Je kunt zelfs met je klas op excursie naar musea en exotische oorden.

Frame

Communicatie: video, audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: ja
Max. deelnemers per sessie: 24-30

In Frame zet je eenvoudig een omgeving op vol met afbeeldingen, video’s en zelfs 360 graden foto’s. Dankzij de verbeteringen in spacial audio (hoe verder je van de bron verwijderd bent, hoe zachter het geluid) en de geluidszones kun je zelfs break out sessies organiseren binnen dezelfde omgeving. Die worden trouwens Frames genoemd.

De online meeting van SAGANET in november 2020 en de presentatie van Gamedidactiek 2021 hebben plaatsgevonden op dit platform. Helaas ben ik niet meer enthousiast, daar de hardware van de deelnemers niet te oud kan zijn. Ook is 3D navigeren voor veel gebruikers lastig.

Live voorbeeld: Frame van IntoTheMirror.

.Wonder

Communicatie: video, audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: ja
Max. deelnemers per sessie: oneindig

Oneindig? Nou, 1500 deelnemers. Dat lijkt me doorgaans voldoende. Je avatar is een cirkeltje met je hoofd. Door op een andere deelnemer te klikken kun je met elkaar chatten. Met je muis kun je eenvoudig 2D naar andere deelnemers navigeren.

Als je dicht genoeg bij elkaar komt, dan ontstaat een cirkel en gaat de audio en video aan. Je kunt maximaal met 15 deelnemers een cirkel vormen. Hiermee wordt de technische uitdaging van het hosten van gelijktijdige videostreams getackeld (huidig maximum ligt rond de 30 gelijktijdige video streams).

Als je de cirkel verlaat, dan verdwijnen audio en video. Een geweldig platform waar je veel in break-outs kunt gaan werken. Alternatief: het Franse Glowbl.

Live voorbeeld: Wonder van IntoTheMirror

Hubs

Communicatie: audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: ja
Max. deelnemers per sessie: 24-30

Deze 3D omgeving van Mozilla heeft duidelijk Frame geïnspireerd. In deze laagdrempelige omgeving kun je tevens veel 3D objecten een plekje geven. Met Spoke kun je zelfs hele scenes bouwen. Gericht op kleine groepen. Jammer dat de video ontbreekt, zodat de non verbale communicatie niet kan worden waargenomen.

Mibo

Communicatie: video, audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: ja
Max. deelnemers per sessie: 12 (gratis) – 30 (betaald)

Deze omgeving (voorheen borrel.app) is heel gebruikersvriendelijk en nodigt enorm uit tot spelen. Prachtige eilanden waar je te gast bent, met interactieve, speelse elementen. Ga op ontdekking op je eigen eiland. Maar natuurlijk ook gewoon de ruimte om te presenteren en om in subgroepjes uiteen te gaan (bijvoorbeeld even op het strand terugtrekken).

Betaalde platformen

De meeste platformen, gericht op de evenementenbranche zijn ook geschikt voor grote groepen. Maar die zijn doorgaans betaald. Twee opvallend platforms wil ik graag hier aanhalen.

Remo

Communicatie: video, audio & chat
Schermdelen: ja
Video delen: ja
Spacial audio: nee
Max. deelnemers per sessie: 50-850

Een statische versie van Wonder, maar met dezelfde principes. Voornamelijk bedoeld voor presentaties, afgewisseld met netwerken.

Eventrum

Communicatie: chat
Schermdelen: nee
Video delen: nee
Spacial audio: nee
Max. deelnemers per sessie: 1000+

Deze speelse omgeving van The Barn Games wordt op maat voor je ingericht. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om als organisatie e.e.a. te plaatsen. Eventrum is gericht op grote groepen. Omdat het technisch zwaar is om alle videostreams van een grote groep te hosten, kun je bij Eventrum alleen met elkaar of in groepsverband chatten.

Maar de ruimte ziet er schitterend uit, en kan speelse elementen bevatten, zoals het verzamelen van punten waarmee je een kledingstuk voor je avatar vrijspeelt. Gamedidactiek 2021 is gehost op dit platform.

Geïntegreerde oplossingen

Sommige simulatieplatformen zoals Roll20.net, Tabletop Simulator of het The Bridge platform van 360MediaMasters hebben de communicatie (alleen chat of ook video en spraak) geïntegreerd met het spel. Dat scheelt een app, maar de keerzijde is dat ze vaak alleen voor kleinere groepen zijn bedoeld. Of dat de functionaliteit beperkt is, omdat de nadruk op het faciliteren van de game ligt.

Aandachtspunten bij online faciliteren

Voor het faciliteren van online bijeenkomsten zijn er, naast de standaard aandachtspunten voor het faciliteren, extra zaken waarmee je rekening moet houden.

Trager

Allereerst gaat online alles trager dan fysiek. Hou daarmee rekening met het plannen van je programma. Er kunnen zich technische problemen voordoen (moeite met inloggen, verbindingen die slecht zijn). Daarnaast kost het de facilitator meer moeite om informatie te verwerken. Normaal kun je vanuit je ooghoek van alles waarnemen. Dat gaat nu veel lastiger omdat iedereen een eigen beeldje heeft. Door elkaar heen praten of hand opsteken om een vraag te stellen gaat online moeizamer dan fysiek.

Aandacht

Het kost de deelnemers online meer moeite om de aandacht erbij te houden. Normaal faciliteer je in de fysieke ruimte een gelegenheid tot kennisoverdracht. Er valt niet meer te doen dan aandacht geven aan de spreker(s) (en stiekem op je telefoon kijken). Achter een computer vormen de direct toegankelijke appberichten, mailtjes en andere meldingen een geduchte concurrent voor de aandacht. Huisgenoten en de deurbel leiden eveneens af. Geconcentreerd, op korte afstand, naar een scherm turen kost meer energie. Ook elkaars reacties in de gaten houden is lastiger, dus vermoeiender. Om alles nog te volgen tijdens een chaotische bijeenkomst

Gebruik de volgende hulpmiddelen bij het vasthouden van aandacht:

Huisregels

Duidelijkheid creëren omtrent de te volgen procedures tijdens het overleg. Stel van tevoren de huisregels op en communiceer deze bij de uitnodiging. Herhaal deze kort bij aanvang van de bijeenkomst. Denk hierbij aan:

  • Op tijd aanwezig en op tijd je techniek getest
  • Altijd de camera aan in verband met de non verbale communicatie
  • Microfoon op stil in verband met bijgeluiden als je niet spreekt
  • Bij voorkeur een headset om rondzingen te voorkomen
  • De procedure omtrent vragen stellen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van de handopsteken functionaliteit).
  • De procedure omtrent het afnemen van Polls. In Teams moet je een duimpje geven bij de gegeven opties in de vorm van chatberichten in de chat.

Structuur

Het is al lange tijd duidelijk dat eenrichtingsverkeer zoals presentatie en hoorcolleges niet effectief zijn. Gebruik maken van een online medium maakt dit extra duidelijk. Het vertonen van een opgenomen twee uur durend hoorcollege wordt als bijzonder saai ervaren. Scrollen is de oplossing van de studenten daarvoor. Een traditionele training met veel slides gaat ook onderuit op een beeldscherm. Het maken van content voor het medium televisie en film is niet voor niets een tig jarige opleiding. En je kijkers zijn enorm verwend met professioneel geproduceerde content.

Kort

Online is een snel medium. Hou je praatjes kort. Hak ze in stukjes op en wissel elke 7 minuten af een activiteit.

Het heeft weinig zin om de 6 uur durende off line training ook daadwerkelijk 6 uur online te laten duren. Hou deze korter, geef ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan en wees beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Afwisseling

Zorg voor afwisseling in je programma. Zorg ook voor afwisselend stemgeluid. Je bent je er niet meer bewust van maar op radio en tv praten presentatoren niet op een normale manier. Overdreven intonatie maakt dat we kunnen blijven luisteren.

 

Naast luisteren is actief bezig zijn belangrijk. Zelf reproduceren in quizes of polls, discussiëren in breakout rooms (niet plenair, dan komen er te weinig mensen aan het woord), fysieke activiteiten buiten de online omgeving uitvoeren (vouw een vliegtuig, maak een non alcoholische cocktail van in huis aanwezige ingrediënten). Of speel een online game natuurlijk!

Testen, testen, testen

Als facilitator moet je je online tooling uitgebreid hebben getest, bij voorkeur met meerdere gebruikers/accounts. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

Noteer voorgekomen problemen tijdens sessies en de bijbehorende oplossingen. Of zoek de oplossing naderhand op. Zo word je steeds behendiger in de techniek. Hou de oplossingen bij de hand tijdens een volgende sessie. Dan kun je nieuwe problemen weer snel oplossen.  Nu kun je je weer concentreren op het proces en de inhoud.

Bij grote bijeenkomsten verdient het de aanbeveling om de rol van presentator en moderator te splitsen. Die laatste doet de techniek en handelt vragen af.

Ik denk je op deze manier wat op weg te hebben geholpen om je offline serious game online te brengen. Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, neem dan even contact met me op. Veel succes gewenst!