Selecteer een pagina

Verhalenkisten Putten '44

Escape room/break-in box

Opdracht

  • Wat: Om het  ‘Verhaal van Putten’ ook op een andere, innovatieve en uitdagende wijze te presenteren, heeft gemeente Putten een escape game laten ontwikkelen. Het onderwerp van de escape game is ‘de razzia van Putten’.
  • Wie: Groepen 8 lagere scholen Putten en omstreken
  • Story: Over de razzia van Putten, de deportatie van 650 mannen en de terugkeer van nog geen 50, in het najaar van 1944. Resultaat van de strafexpeditie van de Duitse bezetter als gevolg van een aanslag door het verzet
  • Betrokken partijen: Novitas Heritage, Loquiz (app), gemeente Putten, VVV+ Putten en Erfgoed Gelderland

Resultaat

  • 6 sets break-in boxen
  • 4 tot 6 spelers per box, maximaal 30 spelers
  • Elke set bestaat uit 3 kisten die in elkaar passen
  • Dezelfde puzzels per set, andere uitkomsten om afkijken te voorkomen
  • 8 x 6 = 48 puzzels
  • 45-60 minuten ervaring, ook voor oudere doelgroepen leuk en interessant

Ervaren

Het interactieve verhaal

Van een broer van oma die de deelnemers iets wil nalaten. Maar oma weet niet hoe ze de kist moet openen. De spelers worden aan de hand van brieven van oma langs het drama van Putten en de puzzels geleid, gezien vanuit de ogen van oma.

Vier situaties die de broer overkomen en gebaseerd zijn op de historische feiten, komen terug in de kisten. De broer probeert te ontsnappen aan de Duitsers die een cordon om Putten hebben gelegd, hij probeert te ontsnappen uit Putten, hij probeert te ontsnappen uit het transport naar en tot slot probeert hij te ontsnappen uit het concentratiekamp.

De puzzels passen in het verhaal. De spelers proberen door het oplossen van de puzzels de broer te laten ontsnappen. Maar uiteindelijk ontsnapt de broer niet. Het verhaal eindigt met dat of de broer wordt bevrijdt door de geallieerden of dat hij het kamp niet overleefde. De broer laat een horloge na (‘heelt de tijd alle wonden?’) of hij laat een horloge na, in een zakje, waarmee alle waardevolle spullen van de overledenen in de kampen terug naar de nabestaanden werd gestuurd.

Op deze wijze is geprobeerd om de tegenstelling tussen het medium escape boxen (proberen te ontsnappen) en wat de slachtoffers van Putten is overkomen (proberen te ontsnappen stond voor de meesten gelijk aan de dood) een plek te geven. Er was voor de meesten destijds geen ontsnappen mogelijk.

Slides presentatie over de Verhalenkisten tijdens conferentie Gamedidactiek 2020

ITM

GRATIS
BEKIJK