Home » Over IntoTheMirror » Inzichten in Larp » Pre-game workshops helpen echt

Pre-game workshops helpen echt

Door zaken te oefenen en te doen, leren de meeste mensen het snelst. Daarnaast is dit het moment om ze de magische cirkel in te trekken.

Drama-oefeningen in de Warming Up

Door zaken te oefenen en te doen, leren de meeste mensen het snelst. Het bewijs ervan is aangetoond bij DOL Drama Op Locatie in de vorm van drama-oefeningen. Om de deelnemers, die niet gewend zijn om te spelen toch het spel in te trekken, werden deze in een workshop voorafgaand aan het spel klaargemaakt om te (durven) spelen. Centraal in de workshop staan de drama-oefeningen die als doel hadden een veilige omgeving te creëren, de leden van de groep op elkaar af te stemmen, leren ja-zeggen tegen een spelaanbod en leren spelen met hoge en lage status.

Workshops bij andere gelegenheden

Niet alleen bij DOL Drama Op Locatie is de toegevoegde waarde van workshops aangetoond, maar ook tijdens workshops in de Larp scene. Zo is vlak voor het openingsritueel van Summoning VI met alle figuranten die deel zouden nemen aan het ritueel drama-oefeningen gedaan. De figuranten groeiden in enkele minuten van wat schuchtere nieuwelingen tot energierijke spelbegeleiders. Op Dans der Dageraad brachten de algemene spelworkshops actief basiskennis over spel bij. Maar vooral de cultuurworkshops vormden het belangrijkste onderdeel van de workshops op Dans der Dageraad. De groepen kregen de maniertjes aangeleerd van het volk, de gewoonten en tradities. Tevens werd aan teambuilding gedaan, zodat de deelnemers zich echt onderdeel van het volk voelde.

Cultuurworkshops

Het geven van de cultuurworkshops is een zeldzaamheid op de Nederlandse Larp evenementen. Hoe komt het op een evenement met groeperingen voor dat deze verdacht veel op elkaar lijken en dat ze nauwelijks onderscheidend zijn? Het gaat hier over groepen die in het kader van de spelwereld door de spelleiding in het leven zijn geroepen. Een dergelijke groepering is vaak niet goed uitgewerkt. Vervolgens mag de speler vanuit een stukje tekst uit de spelwereldgids zich onderdeel van deze groep gaan voelen. Dat is niet gemakkelijk voor de speler, ook niet voor ervaren spelers. Uitzondering op dit fenomeen zijn spelersgroepen die in de voorbereiding op het evenement hun best hebben gedaan een eigen identiteit te creëren. De oproep aan Larp schrijvers en organisatoren is om als er verschillende groepering aanwezig zijn op het evenement tijd in ruimen om de eigen (maniertjes van de) cultuur te oefenen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, noch lang te duren.

Een tip: schrijf de oefeningen die je zelf krijgt en ondergaat direct op voor eigen gebruik.